Ellen Staff avsluttet sine studier ved Institutt for helhetsmedisin i Bergen i juni 2012. Siden den gang har hun drevet egen klinikk, Klinikk Eciwo Soneterapi, og jobbet som fotsoneterapeut. Ellen snakker varmt om sin tid ved IFH og vil uten tvil anbefale andre å velge det samme som henne.
Lang erfaring fra psykiatrien
Ellen har bakgrunn fra helsevesenet, som vernepleier med videreutdanning i rusproblematikk. Hun jobbet fem år i rusomsorgen, før hun gikk over til psykiatrien hvor hun ble i 13—14 år. Ellen visste at det også fantes andre medikamentfrie måter å behandle mennesker på, for både fysiske og psykiske lidelser. Slik oppdaget hun fotsoneterapien.
– Jeg har alltid hatt et ønske om å jobbe med noe alternativt, gjøre noe nytt og hjelpe andre på en annen måte enn ved å gi medisiner og samtaleterapi. Det er mye medisinering i behandlingen av både psykiske og fysiske lidelser, men jeg vet at det er mulig å behandle mennesker på andre måter også. Det var dette som ledet meg til fotsoneterapien og Institutt for helhetsmedisin.
Ellen forteller at det var tilfeldig at valget falt på akkurat fotsoneterapi og at det var det medikamentfrie og helhetlige ved alternativ behandling som tiltalte henne i størst grad. Da hun undersøkte soneterapi på nett fant hun fort Institutt for helhetsmedisin og syntes dette virket som en seriøs aktør.
– Jeg leste om skolen som ligger her i Bergen og skjønte fort at dette var en utdannelse med tyngde. Fagene de kunne tilby opplevdes som veldig seriøse og det var også en del fag jeg kjente til fra tidligere utdanning. Det at skolen blant annet tilbyr både kosthold og ernæring, juss i forbindelse med å starte opp sin egen klinikk, og anatomi og sykdomslære, gir inntrykk av faglig tyngde og kvalitet. Det var også veldig viktig for meg at det var mye praksis i utdannelsen.
Videreutvikling og spesialisering
Etter endt utdannelse ved IFH har Ellen videreutdannet seg ved å ta kurs relatert til blant annet hormonelle plager, infertilitet og muskulære plager.
– Det som er så bra med soneterapi er at man stadig kan videreutvikle seg med nye kurs og eventuelt også spesialisere seg innen noen felt!
I 2013 gjennomførte Ellen en studie av soneterapi og søvnproblemer i samarbeid med Helsesenteret i Bergen. Hun ønsket å belyse hvordan soneterapi kunne hjelpe mennesker som sliter med søvnproblemer og undersøke hvorvidt behandlingen kunne oppleves som beroligende og avslappende for disse. Det var 200 klienter som deltok i studien.
– Det er viktig for meg å formidle hvordan soneterapi kan ha god virkning for mange mennesker med ulike utfordringer og problemer, forteller Ellen.
Praksis som er rettet mot arbeidslivet
Utdanningen på IFH involverer mye praksis og møte med pasienter. Både i form av skolens egen klinikk, og praksis man opparbeider seg på egenhånd.
Ellen er fortsatt involvert i praksisen fra IFH ettersom studentene i dag kommer til hennes klinikk for å utøve sin praksis.
– Jeg inngikk et samarbeid med IFH Bergen i 2015, i forbindelse med studentenes praksisperiode. Da jeg studerte hadde vi praksis på et eldrehjem, men det var et ønske fra skolen at studentene skulle ha praksis i klinikk fordi dette er en mer reell arbeidssituasjon for dem, forteller hun.
Satser fullt på egen klinikk
Da Ellen var ferdig med sin utdannelse ved Institutt for helhetsmedisin åpnet hun sin egen klinikk i Bergen samtidig som hun gikk ned i stillingsprosent i jobben i psykiatrien. I en periode på 2,5 år jobbet hun 50% som fotsoneterapeut og 50% i psykiatrien. Dette var en god løsning for henne, som hun også anbefaler andre nyutdannede å velge.
– Det som var utrolig bra med Institutt for helhetsmedisin var at læreren der forberedte oss på at det kunne være utfordrende og ta tid å bygge opp en kundekrets. De sa at vi måtte regne med at det ville ta rundt 3—5 år før man ser at ting virkelig begynner å rulle og gå.
Ellen understreker at det er to ting som er viktig etter endt utdannelse som fotsoneterapeut. Først og fremst er det viktig å beholde en liten fast inntekt i de første årene, slik at man har den tryggheten. For det andre må man satse fullt og helt på klinikken.
– Man må ha litt is i magen og et sterkt ønske om å jobbe med dette. Det er viktig å ikke ha så mye fokus på at man skal tjene mye i de første årene og være inneforstått med at det tar tid å bygge opp en stor og solid kundekrets. Du må tørre å gi slipp på det trygge og den forutsigbare inntekten i oppstarten. Hvis du gjør det, er det ikke noe problem å kunne lykkes som terapeut. Jeg tenker dette gjelder de fleste som skal starte opp eget firma, uavhengig av hvilket felt.
Og legger til:
– Og så må du være veldig på når det kommer til markedsføring! Til slutt er det jo jungeltelegrafen som bringer de aller fleste kundene til klinikken, men i begynnelsen er det viktig å vise folk at man er der ute.
Vil absolutt anbefale andre å velge IFH!
På spørsmål om hvorvidt hun vil anbefale andre å velge å studere fotsoneterapi ved Institutt for Helhetsmedisin svarer Ellen:
– Uten tvil! Jeg vil absolutt anbefale andre å velge IFH. Spesielt på grunn av lærerne. De er kjempeflinke og faglig sterke. Og de ser deg som person. Du får veldig god oppfølging, spesielt av hovedlæreren.
Ellen trekker frem to andre ting som hun er spesielt godt fornøyd med:
– Studiet har en kvalitet og en faglig tyngde som jeg liker. Det er ikke noe helgekursfølelse over dette! I løpet av studiet må du levere en omfattende oppgave og gjennomføre flere eksamener. I tillegg er det endel praksis.
Det andre Ellen trekker frem er hvordan det er en stor selvrealiseringsprosess gjennom studiet.
– Man lærer så mye om seg selv. Jeg følte at jeg utviklet meg veldig i løpet av studietiden og ble mer reflektert som menneske.
Passer for alle som vil jobbe med mennesker
Til slutt understreker Ellen at hun vil anbefale fotsoneterapi-studiet ved Institutt for helhetsmedisin til alle som ønsker å jobbe med mennesker.
– Jeg vil si at det aller beste med jobben som fotsoneterapeut er at man får jobbe med mennesker og forsøke å hjelpe dem til å få en bedre livskvalitet. Det at en kan være sin egen sjef er også et stort pluss. Jeg liker den friheten og jeg får mye positiv energi av å jobbe med mennesker. Det er ikke mye som er mer givende for meg enn å høre at jeg har hjulpet mennesker. Også bare med hendene!