Massasjeterapi

Fagskoleutdanning i massasjeterapi – 1-2 år deltid samlingsbasert. Tilbys i Oslo og  Bergen

Institutt for Helhetsmedisin tilbyr en av landets mest solide utdanninger i massasjeterapi. Vi bestreber oss på å innrette utdanningen i forhold til utviklingen i faget, etterspørselen i markedet og kravene i samfunnet. Med små klasser og høyt kvalifiserte lærere legger vi til rette for å utdanne dyktige massasjeterapeuter. Du lærer alt du trenger for å praktisere som terapeut og å få medlemskap hos Norges Massasjeforbund.

Studiested: Oslo

Varighet: 4 semestre

Oppstart: 21. august kl. 09.00

Adresse: Tronsheimsveien 2

Undervisningsform: Samlingbasert

Studiested: Bergen

Varighet: 2 semestre

Oppstart: 14. august kl. 08.30

Adresse: Strømgaten 32

Undervisningsform: Samlingbasert

Aktuelle arbeidssteder etter endt utdanning:

Klinikk, treningssenter, Helse- og serviceinstitusjoner, institutter, Spa og hotell, apotek, egen klinikk eller ambulerende virksomhet.

Samlingbasert studie:

Mulig for studenter å kombinere studier med jobb og andre forpliktelser.

Gjennom studiet skal studentene oppnå nødvendige fagkunnskaper og utvikle grunnleggende forståelse for massasje som behandlingsmetode. De skal få grunnleggende kjennskap til massasjefagets historikk, utvikling, grepsteknikk, massasjens effekter, massasje ved sykdom og skade og massasje som avslapning/ velvære, forebygging, rehabilitering og kontradindikasjoner for behandling med massasje. I faget inngår også testing og undersøkelsesmetoder.

Bevegelsesapparatets anatomi

gir studentene en solid plattform i forståelse av både bevegelsesapparatets oppbygging og funksjon. Studentene skal få en grundig innføring i følgende elementer innenfor hoved emnet anatomi tilhørende bevegelsesapparatet; overflateanatomi, skjelett, muskler, ledd, ligamenter og fascier.

Muskelterapeutiske behandlingsmetoder

gir studenten kompetanse for å finne triggepunkter og behandle ut fra funnene. Dette gjennom grundig innføring både teoretisk og praktisk undervisning. hvor skolen har fokus på idrettsmassasje og skadebehandling og treningsveileding. Dette gir studenten kunnskaper til å kunne jobbe med idrettsutøver både forbyggende og skadebehandling.

Klinikkpraksis

Det er gjennom praksis studentene lærer sitt fag og klinikkpraksis er derfor viet stor plass i studiet. Klinikkpraksis skal hovedsakelig være veiledet av kvalifiserte terapeuter og veiledet praksis innebærer veiledning og utveksling av refleksjon mellom studenten og veileder. Studentene skal bli kjent med yrkesutøvelsen så tidlig som mulig og klinikkpraksis starter i løpet av andre semester og varer, med unntak av noen perioder, ut studietiden. Praksisen følger progresjonen i fagene massasje, idrettsmassasje og skadebehandling og klinisk massasjeterapi.
Denne modulen er for de som ikke har grunnmedisin fra tidligere utdanning. Studiet gir en grunnleggende innføring i kroppens oppbygging, funksjon og sykdommer. Emnene i studiet er anatomi/fysiologi, biokjemi, mikrobiologi, sykdomslære, grunnleggende farmakologi. Det overordnede målet for faget Medisinsk Grunnstudium er at studenten forstår hvilken betydning den tilegnede kunnskapen og innsikten har i forhold til å forstå pasientens sykdommer og problemer. Studentene skal ha fått godt grunnlag for å vurdere kontraindikasjoner i forhold til ulike sykdommer og således vite når pasienten bør rådes til å gå videre til utredning hos lege eller annet helsepersonell. Du lærer om menneskekroppens oppbygning, får en innføring i hvordan sykdom oppstår og kjennskap til forekomst, behandling og forebygging. Grunnmedisin går over 3 semestre. Grunnmedisin er delt opp i to deler.

Anatomi og fysiologi

Emnet gir en innføring i anatomien og fysiologien til de viktigste organsystemene i kroppen, samt en kort innføring i grunnleggende kjemi og cellebiologi.

Sykdomslære

Emnet gir innføring i patologi, diagnostisering og sentrale sykdommer, samt en innføring i samfunnsmedisin, vitenskapelig metode og helsekommunikasjon. Undervisningen kan følges både på nett og som klasseromsundervisning. Faglærer er tilknyttet Atlantis medisinske høyskole (AMH) og har mange års er erfaring innen faget. Kurset er godkjent av Massasjeforbundet. Medisinsk grunnstudium er et av kravene for at du kan bli medlem i Massasjeforbundet.
VEKS m/fordypning i kommunikasjon og samhandling skal studentene få den nødvendige kunnskap for å være i stand til å utøve sitt yrke på en etisk forsvarlig måte og med selvstendig behandlingsansvar. VEKS modulen er et nyttig kurs for alle som arbeider terapeutisk og med klienter. Kurset gir studentene opplæring i Etikk og kommunikasjon, samfunnsmedisin, lovverket og regler for alternativ behandling og Vitenskapslære Faget skal bidra til at studentene utvikler kunnskaper, innsikt og holdninger slik at de driver en forsvarlig fagutøvelse som terapeuter. I dette ligger det at klienten/kundens sikkerhet ivaretas. Fokus er på kommunikasjon, etikk, kunnskap om norsk helsetjeneste, relevante lovverk og regler, journalføring og informasjonsbehandling.
Arbeidsmulighetene er mange og varierte, og man kan i stor grad selv bestemme sin egen arbeidstid. Som ferdig terapeut kan du etablere egen klinikk eller jobbe i samarbeid med andre terapeuter, kiropraktorer, naprapater eller leger. Stadig flere firmaer engasjerer massører og massasjeterapeuter for å behandle sine ansatte og det er også en økende etterspørsel etter dyktige terapeuter på spa og helsestudioer. Det er også mange massasjeterapeuter som blir tilknyttet et treningssenter eller et idrettslag, og stadig flere personlige trenere tar denne utdannelsen som et komplement til sin egen.
Etterspørselen etter godkjente massører har økt kraftig de siste årene. Smerter og spenninger i muskler er et økende helseproblem, og klassisk massasje og muskelterapeutiske behandlingsmetoder er en av de viktigste hjelpemidlene mot disse plagene. Skolen får stadig henvendelser fra seriøse klinikker og firmaer som formidler bedriftsterapeuter som ønsker flere massører fra oss. Mange av våre studenter er i gang som massører før de er ferdig med hele studietiden hos oss.
  • Studiet kvalifiserer til lån og stipend i Lånekassen. IFH har ingen søknadsfrist, men behandler søknader gjennom hele året og tar inn kvalifiserte søkere til klassen er fulltegnet.
  • Utdanningen går over to år, og er deltid. Undervisningen er organisert i samlinger over 4 dager cirka hver tredje uke. Utdanningen tilbys i Bergen og Oslo hvor skolen ligger sentralt i sentrum.
  • Studieplanen er utviklet i samarbeid med Norsk Bransjeråd for Massasje og studiet er også godkjent av Norges Massasjeforbund (NMF).
Totalt omfang for studiet er 60 studiepoeng Ønsker du plass for neste semester, kan du søke allerede nå, og vi behandler søknader helt fram til klassen er fulltegnet. Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål om søkeprosessen!
Kari Koss Slåtlandet og Steinar Ruud er faglærere i massasjeterapi. Begge er utdannet naprapater og begge har lang erfaring både innen sitt fagfelt og som faglærer. Her kan du lese mer om Steinar. Her kan du lese mer om Kari. For at du som student skal ha fått de nødvendige kunnskaper og trygghet når du er uteksaminert hos oss, har vi knyttet til oss personer som er høyt kvalifiserte både som lærer og fagperson.
Institutt for Helhetsmedisin tilbyr en omfattende utdanning i massasjeterapi, og at den er godkjent som høyere yrkesfaglig utdanning er en kvalitetsgaranti. Det å behandle mennesker medfører et stort ansvar, og vi er opptatt av at du som student skal ha fått de nødvendige kunnskaper og trygghet når du er uteksaminert hos oss.

Våre studier er samlingsbaserte studier

Undervisningen er organisert i periodiske fysiske eller digitale samlinger, kombinert med selvstudium og nettbasert læring mellom samlingene. Dette gir studentene mulighet til direkte veiledning, praktiske øvelser og erfaringsutveksling med både faglærere og medstudenter. Samlingene vil inneholde en kombinasjon av forelesninger, praktiske ferdighetstreninger, gruppearbeid og case-studier. Dette gjør det mulig for studenter å kombinere studier med jobb og andre forpliktelser.

Nye klasser høsten 2025

Høsten 2025 starter nye klasser. Dette er et deltidsstudie over 2 år, hvor fagene består av: Bevegelsesapparatets anatomi, organanatomi, fysiologi og sykdomslære, klassisk massasje, triggerpunktbehandling, muskeltøyning, klinisk massasjeterapi og idrettsmassasje og skadebehandling med treningsveiledning. Studieplanen er utviklet i samarbeid med Norsk Bransjeråd for Massasje og studiet er også godkjent av Norges Massasjeforbund (NMF).

Bred og variert praksis

I løpet av studiet får studentene en bred og variert praksisperiode, noe som gjør dem skikket og trygge til å gå ut å praktisere i yrket sitt. Studentene får praksis på vår egen klinikk hvor vi får inn klienter med ulike plager og lidelser. Her får de innblikk i hvordan en vanlig hverdag er for en massasjeterapeut, og de får opplæring i moderne journalsystem.

Massasjeterapeut (60 studiepoeng)

Fagskoleutdanning i massasjeterapi – 2 år deltid. Tilbys i Oslo og  Bergen

Gjennom studiet skal studentene oppnå nødvendige fagkunnskaper og utvikle grunnleggende forståelse for massasje som behandlingsmetode. De skal få grunnleggende kjennskap til massasjefagets historikk, utvikling, grepsteknikk, massasjens effekter, massasje ved sykdom og skade og massasje som avslapning/ velvære, forebygging, rehabilitering og kontradindikasjoner for behandling med massasje. I faget inngår også testing og undersøkelsesmetoder. Studiet består av seks temaer.

 

Faget gir studentene en solid plattform i forståelse av både bevegelsesapparatets oppbygging og funksjon. Studentene skal få en grundig innføring i følgende elementer innenfor hoved emnet anatomi tilhørende bevegelsesapparatet; overflateanatomi, skjelett, muskler, ledd, ligamenter og fascier.

 

 

I dette faget skal studentene oppnå nødvendige fagkunnskaper og utvikle grunnleggende forståelse for massasje som behandlingsmetode. De skal få grunnleggende kjennskap til massasjefagets utvikling, grepsteknikk, massasjens effekter, massasje ved sykdom og skade og massasje som avslapning/ velvære, forebygging og rehabilitering. I faget inngår også testing og undersøkelsesmetoder.


Dette faget gir studenten kompetanse for å finne triggepunkter og behandle ut fra funnene. Dette gjennom grundig innføring både teoretisk og praktisk undervisning. hvor skolen har fokus på idrettsmassasje og skadebehandling og treningsveileding. Dette gir studenten kunnskaper til å kunne jobbe med idrettsutøver både forbyggende og skadebehandling.
Emnet fokuserer på spesifikke behandlingstiltak for uttalte skader/plager i bevegelsesapparatet. Studentene skal lære å diagnostisere de vanligste muskel- og skjelettlidelser, foreslå behandlingstiltak samt kunne vurdere tidsaspektet i rehabiliteringen. Dette emnet er knyttet til klinisk virksomhet hvor studenten skal integrere kunnskap fra de foregående semestre. Studentene skal også lære avansert massasje og kunne anvende ulike massasjegrep som kreves innen idrett og hvilken massasje som er hensiktsmessig før og etter trening/konkurranser. Det vil være sterkt fokus på forebygging av skader og studentene lærer også tape-teknikk på de vanligste skadene
Det er gjennom praksis studentene lærer sitt fag og klinikkpraksis er derfor viet stor plass i studiet. Klinikkpraksis skal hovedsakelig være veiledet av kvalifiserte terapeuter og veiledet praksis innebærer veiledning og utveksling av refleksjon mellom studenten og veileder. Studentene skal bli kjent med yrkesutøvelsen så tidlig som mulig og klinikkpraksis starter i løpet av andre semester og varer, med unntak av noen perioder, ut studietiden. Praksisen følger progresjonen i fagene massasje, idrettsmassasje og skadebehandling og klinisk massasjeterapi.
I dette faget skal studentene få den nødvendige kunnskap for å være i stand til å utøve sitt yrke på et forsvarlig og selvstendig grunnlag. Undervisningen skal sikre at studenten får kunnskap og ferdigheter til å møte enkeltmennesker, andre aktuelle yrkesgrupper, samfunn og myndigheter på en profesjonell måte. Studentene skal utvikle innsikt og forståelse om sine verdier og holdninger. Faget er delt opp i følgende emner: Vitenskapsteori, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnsmedisin

Studiet gir en grunnleggende forståelse av menneskekroppens funksjoner og de ulike sykdommers symptomer og behandling samt oppbyggingen av norsk helsevesen.

Faget gir en grundig innføring i organanatomi med vekt på anatomi, fysiologi og sykdomslære. Det overordnede målet for faget er at studenten forstår hvilken betydning den tilegnede kunnskapen og innsikten har i forhold til å forstå klientens sykdommer og problemer. Studentene skal ha fått godt grunnlag for å kjenne igjen og forstå kontraindikasjoner i forhold til ulike sykdommer og således vite når klienten ikke skal behandles men rådes til å gå videre til utredning hos lege eller annet helsepersonell.

Studentene skal få gode kunnskaper om patologi som berører muskel- og skjelettapparatet og studentene må lære hvor viktig det er å ikke behandle lidelser de ikke har oversikt over. Når det gjelder sykdommer generelt, skal studentene få forståelse for hvordan sykdommen kan virke inn på pasientens fysiske arbeidsevne og liv.

Grunnmedisin er oppdelt to moduler a 10 stp Anatomi/ fysiologi og Sykdomslære

Læringsutbytte

I tråd med bestemmelsen i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket forventes det at kandidatene etter fullført fagskole1i massasjeterapi skal ha oppnådd følgende læringsutbytte i form av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

Studenten:
  • har svært gode kunnskaper om kroppen, spesielt bevegelsesapparatets oppbygging og funksjon
  • har grunnleggende forståelse for menneskekroppens fysiologi
  • har forståelse for de ulike sykdommers symptomer og behandling, samt forstår hvordan sykdommen kan virke inn på klientens fysiske arbeidsevne og liv
  • har svært gode kunnskaper om sykdommer og lidelser innen muskel- og skjelettapparatet
  • har svært gode kunnskaper om de ulike metoder for massasje og virkningen av disse
  • kjenner til kontraindikasjoner for massasje og forstår fullt ut når man ikke behandler lidelser/sykdommer eller tilstander som ligger utenfor massasjeterapeutens kompetansefelt.
  • har gode kunnskaper om idrettsskader og hvordan forebygge disse
  • har kunnskaper om det offentlige helsevesen og kjennskap til lover og regler som regulerer virksomheten, og forstår de begrensninger dette gir for virksomheten
  • har fått innsikt i hvordan de kan lese og nyttiggjøre seg forskningsrapporter
Studenten
  • har svært gode ferdigheter og god vurderingsevne i undersøkelse og analyse av klienten
  • kan anvende sin faglige kunnskap for å velge relevante behandlingsmetoder innen massasjeterapi og å bruke disse på en faglig og etisk forsvarlig måte for klienten i samsvar med utprøvde metoder
  • kan kjenne igjen de vanligste sykdommer/lidelser innen muskel- og skjelettapparatet
  • kan identifisere sykdommer/lidelser som skal henvises videre til relevant helsepersonell
  • kan anvende sin faglige kunnskap i kommunikasjon og samhandling med klienten, kollegaer og andre utøvere av alternativ behandling
  • kan sette sammen et relevant treningsopplegg for klienten og veilede vedkommende i dette
  • kan veilede klienter i hvordan de på best måte kan forebygge skader i muskel- og skjelettapparatet
  • kan ta anamnese og føre journal over undersøkelse og behandling på en slik måte at ”Forskrift om pasientjournal” fastsatt av Sosial- og helsedepartementet 21. desember 2000, blir fulgt på alle gjeldende punkter.
  • kan dokumentere, kvalitetssikre og evaluere egen praksis
Studenten
  • kan samhandle med pasienter, kollegaer og andre utøvere av alternativ behandling
  • kan reflektere over etiske problemstillinger knyttet til utøvelsen av yrket
  • kan formidle fagstoff skriftlig og muntlig i kommunikasjon med andre behandlere
  • kan lese og nyttiggjøre seg forskningsresultater i yrkesutøvelsen og reflektere kritisk over egen fagutøvelse.
  • viser respekt for pasientens integritet og rettigheter

Praktisk info

Samlingsbasert Massasjeterapi er en utdanning som går over 2 år – 4 semester deltid i Oslo og Bergen 1 år - 2 semester.

En samling foregår i Oslo hovedfag for det meste på torsdag og fredag. Det er 1-2 samlinger i måneden. I Bergen er det en samling pr. måned i hovedfaget. Samlingene skjer i skolens lokaler med obligatorisk oppmøte. De som tar grunnmedisin og VEKS har egne nett samlinger. Det forventes også at du setter av tid til selvstudie av pensum og oppgaveskriving mellom samlingene. Skolen er godkjent i Lånekassen. Det blir undervist i fagene Massasjeterapi, Klinisk massasjeterapi, Idrettsmassasje og skadebehandling, VEKS (Vitenskap, Etikk, kommunikasjon og samfunn, Grunnmedisin, veiledning i klinikk veiledning i klinikk.
Ønsker du mer detaljert timeplan ta kontakt ifh@ifh.no

Studiet har som mål å gi flere mulighet til å videreutdanne seg ved å tilpasse studiet mest mulig etter dagens hverdag; være seg om man er i jobb, har familie, kommer utenbys fra eller annet som gjør det vanskelig å delta daglig i undervisning gjennom et helt år. Eller for deg som ønsker tid til selvstudie i eget tempo og en friere hverdag under studiet.

Vi legger stor vekt på den praktiske opplæringen. Massasjeterapi er en utdanning med stor vekt på fysisk opplæring og praksis. Hos oss får du både hjelp og støtte med den teoretiske delen samtidig som du blir trygt veiledet gjennom all yrkesfaglig utføring. I motsetning til rene nettstudier blir du ledet sikkert gjennom alle fagene du trenger for å bestå eksamen og bli en dyktig terapeut.

Et viktig moment i tiden du er student hos oss er at du også får erfaring i å øve deg på kunder som du ville gjort i en arbeidssituasjon. Dette fordi vi ønsker at du skal ha best mulig fundament og utgangspunkt når du er ferdig hos oss og evt ønsker å søke jobb innen bransjen. Som student vil den praktiske delen omfatte trening både på medelever og de ulike behandlingene på klientdager. Klientdagene er et fantastisk verktøy både for de praktiske oppgavene, men også for trening i kommunikasjon i en arbeidssituasjon. Skolens lærere er høyt kvalifiserte, elsker sitt fag med forskjellig utdanning , arbeidserfaring og drift av egen klinikk og er engasjert i deg som student! Skolen har deg som student i sentrum og ønsker at alle som velger å ta utdanningen sin her skal føle seg sett og ivaretatt.
Det avlegges skriftlige og en praktisk/teoretisk eksamen i alle fagene. I tillegg er det tester og en fagoppgave. Det er også innleveringsoppgaver gjennom året og mulighet for kortere kurs. Alle eksamenene avlegges på skolen
For å oppnå godkjenning som massasjeterapeut må studenten ha bestått alle eksamen skriftlig og muntlig, tester, innleveringer, fagoppgave og oppmøte i henhold til skolens regler.
Kommer du direkte fra videregående, dvs er kun 19 år, er det generelle kravet for opptak til våre fagutdanninger, studiekompetanse fra studieretning for helse- og sosialfag, aktivitør eller tilsvarende, samt idrettslinje. Har du vanlig studiekompetanse kan du allikevel søke, men da må du legge ved et motivasjonsbrev hvor du skriver litt om hvorfor du ønsker denne utdanningen. Da også med interesse for idrett, helse etc. Du kan også søke på bakgrunn av generell studiekompetanse, eller din realkompetanse, altså tidligere utdanning eller yrkeserfaring.  Det viktigste for oss er din motivasjon for utdanningen. Mulighetene er mange, og kontakt oss gjerne dersom du er i tvil.

Oslo deltid samlingsbasert (2 år)

Se oppdaterte priser for deltagelse i påmeldingsskjemaet.

Bergen heltid samlingsbasert (1 år)

Se oppdaterte priser for deltagelse i påmeldingsskjemaet.

Andre avgifter

Eksamensavgift kr 1000 pr eksamen I tillegg kommer kostnader til bøker. Produkter til bruk i undervisning og klinikk er inkludert.

Lånekassen:

Utdanningen er godkjent av Lånekassen. Det gjør at du kan søke lån og stipend. Se lanekassen.no

Overnatting:

Har du behov for overnatting i perioden samlingene foregår så har vår samarbeidspartner avtale med Citybox Bergen som ligger like ved skolen, gi beskjed til oss så kan du motta kode for booking. Ellers er det også mange muligheter på Airbnb i Bergen. I Oslo har vi pt ingen samarbeidsavtale

NAV:

Om du ønsker å omskolere deg eller på annen måte må endre på din arbeidssituasjon er det flere som får hjelp av NAV til støtte for dette, ta kontakt med en veileder hos Nav for informasjon og be dem kontakte oss om du ønsker å delta her.

Aktuelle arbeidssteder etter endt utdanning:

Klinikk, treningssenter, Helse- og serviceinstitusjoner, institutter, Spa og hotell, apotek, egen klinikk eller ambulerende virksomhet.

SØKNADSKJEMA FAGUTDANNING

Halvårlig semesteravgift. Det er mulig å dele opp studieavgiften i månedlige avdrag . Ta kontakt med skolen hvis du ønsker dette. Det tilkommer et påmeldings-/administrasjonsgebyr på kr 2.000,-. Betalt gebyr er din garanti for plassen. Eksamensavgifter og utgifter til pensumlitteratur kommer i tillegg.

1
2
3
1
1
2
3
1

Her kan du laste opp relevante vedlegg.

Filnavn:

Filstørrelse:

Her kan du beskrive hva slags vedlegg du laster opp.

Jeg har gjort meg kjent med informasjonen beskrevet i studiekatalogen og søknadsvilkårene.